04.12.2018

Розвиток фінансового менеджменту в сучасних економічних умовах: оцінка тенденцій та визначення пріоритетів


30 листопада 2018 р. з ініціативи студентської молоді та професорсько-викладацького колективу кафедри фінансового менеджменту та страхування ТНЕУ відбулося засідання круглого столу на тему: «Розвиток фінансового менеджменту в сучасних економічних умовах: оцінка тенденцій та визначення пріоритетів».

До участі у дискусії долучилися декан факультету фінансів ТНЕУ, кандидат економічних наук, доцент Андрій Ярославович Кізима, директор філії ПрАТ «СК «ПРОВІДНА» у м. Тернопіль Василь Богданович Саланський, заступник директора філії ПрАТ «СК «ПРОВІДНА» у м. Тернопіль Ярослав Ігорович Сафандула, фінансові консультанти консалтингової компанії «Євролайф груп» Наталія Михайлівна Дмитришин та Любов Саватівна Панасюк, Голова правління кредитної спілки «Калина» Олег Орестович Луцишин.

Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри фінансового менеджменту та страхування ТНЕУ Ольга Володимирівна Кнейслер, обґрунтовуючи актуальність наукового заходу, звернула увагу присутніх на те, що ключовою ідеєю проведення круглого столу є окреслення векторів модернізації фінансового менеджменту в умовах сучасних економічних викликів і загроз.

Упродовж засідання були заслухані доповіді студентів на тематику, яка повністю розкриває проблематику фінансового менеджменту суб’єктів господарювання. Молоді науковці дискутували на предмет: оптимізації грошових потоків для підтримання фінансової рівноваги підприємства; проблемних аспектів управління власним капіталом підприємств України; застосування інноваційних методів та технологій управління позиковим капіталом підприємства; комплексного підходу до оптимізації структури капіталу підприємства; політики управління активами як релевантного чинника ефективного розвитку підприємства; практики управління прибутком підприємства в умовах реалій української економіки; проблематики застосування ризик-менеджменту у фінансовій діяльності підприємства; здійснення страхування як ефективного методу нейтралізації фінансових ризиків підприємства; формування ефективної системи антикризового фінансового управління підприємством у сучасних економічних умовах; імплементації вартісно-орієнтованого підходу у систему управління підприємством.

Підсумовуючи роботу учасників наукового заходу, завідувач кафедри фінансового менеджменту та страхування ТНЕУ, доктор економічних наук, професор Кнейслер О. В. висловила сподівання стосовно того, що сформульовані студентами висновки та пропозиції за результатами наукових досліджень стосовно оптимізації структури капіталу підприємства, підвищення ефективності управління його активами, вдосконалення процесу управління прибутком на підприємстві можуть бути використані у практичній роботі суб’єктів господарювання при здійсненні ними фінансового менеджменту. Зважаючи на масштабність проблематики у сфері фінансового менеджменту, вона потребуватиме подальшого наукового дослідження за участю студентів, викладачів і практиків.