26.04.2018

ВІДБУЛАСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА СТУДЕНТСЬКА ОЛІМПІАДА З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «СТРАХОВА СПРАВА»


24 квітня 2018 року в залі засідань вченої ради Тернопільського національного економічного університету відбулося урочисте відкриття ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Страхова справа».

До участі в Олімпіаді подали заявки 82 учасники із 34 закладів вищої освіти з 23 міст України.

Науковий захід розпочався з вітальних слів заступника голови Оргкомітету, проректора з наукової роботи Тернопільського національного економічного університету. У своїй промові д.е.н., професор Зеновій-Михайло Васильович Задорожний привітав усіх присутніх у файному місті Тернопіль, у стінах ТНЕУ, висловив вдячність студентам, супроводжуючим та членам журі за участь в Олімпіаді і побажав успіхів, добробуту та процвітання.

Крім того, заступник голови оргкомітету Зеновій Васильович Задорожний зазначив, що Тернопільський національний економічний університет уже другий рік поспіль є базовим зво для проведення Всеукраїнської студентської олімпіади з навчальної дисципліни «Страхова справа», оскільки у нашому освітньому закладі є спеціалізована кафедра, акредитовані бакалаврська і магістерська програми, сформовані наукова школа та фахівці, які читають дисципліни «Страхування», «Страховий менеджмент», «Страхові послуги», захищено докторські і кандидатські дисертації. Усе це дає підстави проводити науковий захід такого рівня саме в ТНЕУ. Зеновій Васильович підкреслив, що в Україні необхідно розвивати страховий бізнес в рамках обраного курсу євроінтеграції. Водночас проректор побажав учасникам плідної праці, студентам гарно скласти усі завдання і ставити перед собою цілі з метою їх досягнення. Організаторам і спонсорам заступник голови оргкомітету висловив щиру вдячність за підтримку, розуміння і допомогу в реалізації такого важливого наукового дійства, яке об’єднало молодь з різних куточків нашої великої держави: Заходу і Сходу, Півночі та Півдня.

До вітального слова також було запрошено голову журі, завідувача кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування, д.е.н., професора Ольгу Володимирівну Кнейслер, яка у своїй промові привітала усіх зі святом, наголосивши на тому, що всі учасники Олімпіади вже є переможцями першого туру у своїх закладах освіти, і детально роз’яснила окремі аспекти проведення наукового змагання, структуру конкурсних завдань і порядок їх оцінювання.

Роботи учасників Олімпіади оцінювали 11 членів журі, до складу котрого були запрошені провідні науково-педагогічні працівники базового закладу вищої осіти та науково-педагогічні працівники споріднених кафедр, факультетів інших освітніх установ і які на сьогодні представляють 7 закладів вищої освіти України.

У ході дійства було відзначено і співорганізаторів (спонсорів) наукового заходу. Зокрема це:

1. Асоціація «Страховий бізнес»;

2. Асоціація «Українська федерація убезпечення»;

3. Ліга страхових організацій України;

4. Моторне (транспортне) страхове бюро України;

5. ТзДВ «Страхова Компанія «Експо Страхування»;

6. АТ «Страхова компанія «АХА Страхування»;

7. ТзДВ «Страхова Компанія «Віп-Капітал»;

8. Тернопільська регіональна дирекція «CК «Альфа-Гарант»;

9. ПАТ «Акціонерна Страхова Компанія «Дністер»;

10. Приватне акціонерне товариство «АСК «ІНГО Україна»;

11. Товариство з Додатковою Відповідальністю «Страхова компанія «Київ Ре».

Під час виконання завдань студентами супроводжуючим особам була запропонована екскурсійна поїздка до Марійського духовного центру, що в с. Зарваниця, який віднесено до списку п’ятнадцяти найважливіших святинь католицького світу, пов’язаних з явленнями Діви Марії. У світовому масштабі Зарваниця – це святе місце, де знаходиться чудотворна ікона Матері Божої. Зберігається образ у місцевій парафіяльній церкві Пресвятої Трійці і належить до найдавніших ікон в Україні. Час створення шедевру – ХІІІ-ХІV століття. У 1867 р. папа Пій IX коронував ікону і надав Зарваниці особливого статусу. Відтоді тисячі паломників з усіх куточків світу навідуються до цієї святині.

Гості розпочали своє паломництво однією із найвизначніших католицьких святинь світу і найбільшою святинею УГКЦ з відвідин маленького та довговікового парафіяльного храму, де знаходиться чудотворна ікона Божої Матері Зарваницької. Кожен мав нагоду прикластися до неї з щирими словами вдячності і прохання.

Далі наші гості відвідали церкву Пресвятої Євхаристії, яка була збудована за кошти заробітчан, і в якій знаходяться дві цілющі і всесвітньо відомі ікони – ікона Зарваницької Божої Матері та ікона Розп’ятого Ісуса. Також вони пройшли всі стації Хресної дороги з розважаннями. Кожен крок хресної ходи забирав сили фізичні, але наповнював силами духу. На вершині гори знаходиться Святотроїцький монастир студитського уставу, який приваблює дерев’яним різьбленням і хрестами, звезеними з різних частин світу, що справило неабияке враження на гостей Олімпіади.

Після завершення виконання завдань олімпіади учасники наукового змагання мали можливість відпочити та здійснити прогулянку вечірнім Тернополем.

25 квітня 2018 року відбулося підведення підсумків, урочисте закриття та нагородження учасників і переможців Олімпіади.

Переможців Олімпіади нагороджували Голова оргкомітету Олімпіади, д.е.н., професор, Андрій Ігорович Крисоватий та голова журі Олімпіади, завідувач кафедри фінансів суб’єктів господарювання і страхування ТНЕУ – д.е.н., професор Ольга Володимирівна Кнейслер.

Окремих учасників було відзначено грамотами у таких у номінаціях: «За ґрунтовні знання страхової термінології», «За високий рівень теоретичної підготовки», «За високий рівень практичної підготовки», «За ґрунтовні знання діючого страхового законодавства», «За нестандарний, оригінальний розв’язок завдань», «За нестандартний підхід у прийнятті виважених рішень», «За креативний підхід у виконанні навчальних завдань». Також отримали грамоти і студенти, котрі посіли почесні четверте та п’яте місця.

Дипломами 3 ступеня, медалями та цінними подарунками – павер-банками нагороджено п’ятьох учасників:

1) студента Київського національного університету імені Тараса Шевченка Багрінцева Ігора Андрійовича;

2) студентку Національного університету харчових технологій Пюро Богдану Іванівну;

3) студентку Національного університету «Острозька академія» Ковальчук Наталію Миколаївну;

4) студентку Університету митної справи та фінансів Сук Марію Тарасівну;

5) студентку Луцького національного технічного університету Юхимчук Ірину Миколаївну;

Дипломами 2 ступеня, медалями та цінними подарунками – блютуз-навушниками нагороджено трьох учасників:

1) студентку Тернопільського національного економічного університету Беліченко Юлію Михайлівну;

2) студентку Миколаївського національного аграрного університету Паламарчук Вікторію Юріївну;

3) студентку Сумського державного університету Горобець Людмилу Олегівну.

Дипломом першого ступеня, медаллю, кубком для університету переможця та цінним подарунком – нетбуком нагороджено студентку ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» Полелюк Тетяну Олександрівну.

Присутні гучними оплесками вітали переможців.

Запрошеним високоповажним гостям, співорганізаторам, членам журі, апеляційної та мандатної комісій, організаційному комітету Олімпіади та усім, хто долучився до організації та проведення даного наукового заходу були вручені пам’ятні подарунки та подяки від адміністрації ТНЕУ, Асоціації «Страховий бізнес України», Ліги страхових організацій України, Асоціації «Українська федерація убезпечення.

Слова вдячності оргкомітету і журі висловили переможці, учасники, супроводжуючі особи, члени журі та гості Олімпіади. При цьому, присутні відзначили важливість і актуальність проведення такого роду заходів з метою обміну досвідом у сфері страхової справи та пошуку напрямів розвитку страхового ринку України в умовах нових економічних викликів і загроз.