09.05.2019

МІЖНАРОДНА ДЕЛЕГАЦІЯ З ПОЛІСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ПРИЙНЯЛА УЧАСТЬ У НАУКОВОМУ СЕМІНАРІ


 В рамках укладеної угоди про співпрацю між Тернопільським національним економічним університетом та Поліським державним університетом, що дає можливість студентам та викладачам спільно реалізовувати наукові та освітні проекти, 24 квітня 2019 р. відбувся науковий семінар «Страховий ринок як ключовий елемент розвитку економіки країни». Учасники наукового заходу мали унікальну можливість долучитися до обговорення проблем та напрацювання шляхів їх вирішення у сфері страхового ринку країни, представниками якої вони є.

Аргументуючи важливість проведення наукового заходу, лектор курсу «Страхові послуги» канд. екон. наук, доцент кафедри фінансового менеджменту та страхування ТНЕУ Петро Михайлович Рендович акцентував увагу присутніх на тому, що страховий ринок України тісно пов'язаний з економікою держави і у результаті економічних перетворень, що відбуваються, його роль постійно зростає. Ефективна система захисту майнових прав та інтересів окремих громадян, підприємців і підприємств та підтримання соціальної стабільності у суспільстві й економічної безпеки держави є неможливими без функціонування потужного страхового ринку. Крім того, він є важливим джерелом реструктуризації економіки.

Жваву дискусію викликала доповідь студентки ТНЕУ Діани Панчук (гр. ФСГ – 31) на тему «Сучасний страховий бізнес: визначальні стратегії конкурентного розвитку». Колег із Білорусії спонукали до діалогу питання, що стосувалися перспектив розвитку інтернет-страхування, проблем чинного страхового законодавства та розробки і впровадження інноваційних технологій дистрибуції страхових послуг у нашій країні.

Не менш цікавою була доповідь Марії Сороки (ТНЕУ, гр. ФСГ – 31), яка поділилась своїми висновками щодо існуючих тенденцій і векторів підвищення фінансової безпеки страхової діяльності в Україні. На її думку обрана для дослідження проблема є досить актуальною для страхових ринків як України, так і Білорусії, оскільки в умовах ринкових відносин великого значення набувають питання убезпечення функціонування суб'єктів господарювання від існуючих і потенційних загроз, створення дієвої системи їх захисту від впливу можливих негативних факторів. Багато в чому вирішенню цієї проблеми сприяє формування фінансово стійкого страхового ринку в країні. Окрім того, страхові компанії мають відігравати суттєву роль в акумулюванні вільних коштів, проведенні активної інвестиційної політики. Для виконання цих завдань необхідно, передусім, забезпечити належний рівень фінансової безпеки самого страхового ринку держави.

У процесі наукового диспуту усі присутні мали можливість представити свої наукові доробки, обговорити особистий довід і власне бачення напрямів підвищення ефективності функціонування суб’єктів страхових ринків України і Білорусії. Усі учасники обмінялися думками та дійшли спільного висновку: страховий ринок як невід’ємна складова фінансово-кредитного механізму сприяє розвитку ринкових відносин та відіграє важливу роль у соціально-економічному розвитку будь-якої країни, оскільки, з одного боку, страхові компанії є потужним механізмом акумулювання інвестицій та нарощення ВВП, а з іншого – частково виконують соціальні функції, зменшуючи навантаження з видаткової частини державного бюджету шляхом надання страхових послуг із медичного і пенсійного забезпечення населення та відшкодування різного роду збитків, зокрема, від природних катаклізмів.

Підсумовуючи результати наукового семінару модератор заходу висловив сподівання щодо подальшого дослідження напрямів розвитку страхових ринків України та країн ближнього зарубіжжя, а також подякував за плідну працю та побажав її учасникам натхнення, подальших наукових звершень і гарного настрою.