26.11.2020

Круглий стіл на тему «Міжнародні соціальні стандарти: значення, розвиток та проблеми запровадження і реалізації в Україні»


24 листопада 2020 року з ініціативи активу студентського наукового гуртка «Соціальний супервізор» за підтримки професорсько-викладацького колективу кафедри фінансового менеджменту та страхування Західноукраїнського національного університету відбувся студентський круглий стіл на тему: «Міжнародні соціальні стандарти: значення, розвиток та проблеми запровадження і реалізації в Україні».

Науковий захід, участь у якому взяли близько 30 студентів факультету фінансів та обліку та соціально-гуманітарного факультету класичного університету Тернополя, проходив у режимі онлайн на платформі ZOOM.

Круглий стіл розпочався із вітального слова голови наукового студентського гуртка Надіі Лубкей, яка відзначила актуальність теми, зважаючи на те, що на сучасному етапі відбувається глобальне усвідомлення надзвичайно важливого значення побудови ефективної системи соціального захисту населення для кожної країни з урахуванням загальносвітових загроз, тенденцій та вимог. Також студентів привітала соціальний педагог Благодійного фонду «Карітас-Тернопіль», координар проекту «Соціально-педагогічна робота з дітьми та молоддю» Ольга Аркуша, наголосила на важливості обговорення проблем запровадження і реалізації міжнародних соціальних стандартів, висловила сподівання успішної та плідної співпраці.

Впродовж наукового заходу в рамках заявленої тематики було заслухано та обговорено низку питань: роль Міжнародної організації праці в механізмі захисту прав і свобод у сфері праці; міжнародні стандарти права на соціальне страхування на випадок безробіття; імплементація міжнародних стандартів щодо прав дитини в національне законодавство України; право на свободу об’єднання у професійні спілки для захисту економічних та соціальних інтересів; реалізація права на пенсійне забезпечення у міжнародних соціальних стандартах; фінансове забезпечення надання державних соціальних гарантій; додержання міжнародних стандартів соціального захисту материнства та дитинства в Україні; проблеми імплементації міжнародних соціальних стандартів у законодавство України тощо. Головними доповідачами були студенти другого курсу факультету фінансів та обліку, учасники студентського наукового гуртка «Соціальний супервізор»: Катерина Кравець, Світлана Шульгун, Аліна Шамрик, Олена Ступак, Анастасія Яковів, Василина Гльомба та Віталій Лащ. У приємній дружній атмосфері студенти мали змогу обговорити питання стосовно розвитку системи міжнародних соціальних стандартів, а також проблем їх реалізації в Україні.

На завершення голова наукового студентського гуртка «Соціальний супервізор» подякувала доповідачам за цікаві та змістовні доповіді, а також усім учасникам за плідну співпрацю.